Facebook Pixel

Ik ga op zomervakantie en neem mee?

Ik ga op zomervakantie en neem mee?

Ik ga op vakantie met de auto en neem mee: Wanneer je op vakantie gaat met de auto, camper of caravan, wil je natuurlijk dat je voertuig ook tijdens deze vakantie in goede conditie blijft. Of liever nog, dat je niet met meer schade thuiskomt dan waarmee je vertrok. Toch krijgen we vaak na de zomervakantie veel mailtjes met vragen over hoe bepaalde schades te verhelpen die zijn ontstaan tijdens de vakantie.

In deze blog bespreken we alle problemen waar je mee te maken kunt krijgen tijdens je vakantie, hoe je deze direct ter plaatse kunt oplossen en hoe je dit zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Probleem met ingebrand vogelpoep

Ingebrand vogelpoep is een veel voorkomende oorzaak van permanente lakschade. In vogelpoep zitten zuren die het hele jaar door voor grote problemen kunnen zorgen, maar waarom moet je juist in de zomer meer opletten en de vogelpoep vrijwel direct verwijderen? Dit komt omdat de lak in de zomer door de warmte wat meer open gaat staan, waardoor de zuren van onder andere vogelpoep sneller in de lak trekken en van daaruit voor serieuze problemen kunnen zorgen. Het is dus echt noodzaak om dit zo snel mogelijk te verwijderen.

Oplossing ter plaatse

Heb je niet direct toegang tot een carwash of een handwas, neem dan de volgende stap:

Zorg ervoor dat de lak voldoende is afgekoeld. We geven hierboven aan dat bij warmte de lak meer open gaat staan en daardoor gevoeliger is voor aantasting. Dit geldt ook voor schoonmaakmiddelen, dus daarom mag je nooit in de volle zon werken met welk poetsmiddel dan ook.

Product 1

Zodra de lak is afgekoeld, kun je de vogelpoep veilig verwijderen met een waterless wash. Simpelweg royaal aanbrengen op de vervuiling en wat eromheen, en breng ook een paar sprays waterless wash aan op een microvezeldoek met lange vezel. Veeg vervolgens in één richting de vogelpoep direct van de lak.

Product 2

Gebruik indien er niets anders is een insectenreiniger. Hier zitten ook eiwit oplossende delen in waardoor je de vogelpoep ook gemakkelijk kunt verwijderen. Verwerk deze op dezelfde manier als product 1 en zorg er ook hier voor dat je het product niet gebruikt op een warme lak. Spoel naderhand af met veel water.

Product 3

Indien je wel toegang hebt tot een wasbox, probeer dan te wassen met een wat alkalische shampoo. Deze bevatten vaak delen die op organische vervuiling zoals vogelpoep reageren. Ook hier geldt: nooit op een warme lak aanbrengen.

Preventieve oplossing

Breng een goede waxlaag aan op de lak voordat je vertrekt. Deze waxlaag zorgt voor een betere bescherming en houdt de poriën van de lak iets meer gesloten zodat enige vorm van vervuiling minder snel kan hechten. Daarnaast is het ook een stuk makkelijker schoon te houden. Gebruik hiervoor een wax naar keuze. Dit kan een vloeibare wax zijn, een spray wax/coating of vaste wax. Heb je wel permanente schade opgelopen door vogelpoep? We komen binnenkort met een blog over het veilig verwijderen van vogelpoep schade.

Bekijk hier al onze waxen

Probleem insecten en vliegen verwijderen

Ook hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij vogelpoep. Insecten zitten ook vaak vol zure delen waardoor er ook hier permanente schade kan ontstaan wanneer je dit niet snel en effectief weghaalt. Dit gebeurt ook met name wanneer de lak warm is en de lak meer open gaat staan door deze warmte. Gebruik voor dit probleem altijd een goede insectenverwijderaar. Je vindt bij ons diverse producten voor het veilig verwijderen van insecten.

Preventieve oplossing

Breng ook voor de bescherming tegen insecten een waxlaag aan op de lak.

Probleem vervuilde autoruiten buitenkant

Tijdens lange ritten in de zomer worden autoruiten extra snel smerig. Denk aan insectenresten die zijn uitgesmeerd maar ook gewoon vervuiling van verkeer. Deze vervuilde ruiten kunnen voor levensgevaarlijke situaties zorgen doordat je slecht zicht hebt wanneer de zon op de ruiten schijnt. Een probleem dat je niet mag negeren!

Oplossing 1

Zorg er eerst voor dat je voldoende ruitenwisservloeistof mee hebt die ook veilig is voor de lak. Want je wilt zeker geen vlekken op je autolak die kunnen ontstaan bij een slechte ruitenwisservloeistof. Om nu direct een paar jerrycans mee te nemen is niet handig, want je hebt tijdens je vakantie altijd al ruimte tekort. Gelukkig hebben we een geconcentreerde ruitenwisservloeistof waarbij je met 1 flesje van 500 ml tot 25 liter aan ruitenwisservloeistof kunt maken en je dus voor de hele zomer genoeg vloeistof bij je hebt. Gewoon 100 ml toevoegen aan het reservoir en vervolgens afvullen met water.

Oplossing 2

Zorg er ook altijd voor dat je een juiste ruitenreiniger meeneemt op reis zodat je altijd ter plaatse nog je autoruiten schoon kunt maken. Deze hebben we met een waterafstotende werking voor de buitenkant, maar ook gewoon een standaard ruitenreiniger die je voor zowel de binnenkant als de buitenkant kunt gebruiken.

Preventieve oplossing

Voorzie de autoruiten van een ruitencoating voor vertrek. Deze coating zorgt er eerst voor dat het water tijdens een regenbui sneller van de autoruiten afglijdt en daarnaast zorgt het ervoor dat je ruiten langer schoon blijven en je langer beter zicht houdt.

Probleem met remstof en velgen

Tijdens de vakantie maak je vaak veel kilometers, vaak veel meer dan je normaal in een hele maand zult doen. Daarnaast rem je veel meer en zeker wanneer je de bergen in gaat krijgen je velgen meer remstof te verwerken dan je zou denken. Dit in combinatie met hoge temperaturen is vragen om problemen.

Oplossing

Probeer je velgen zoveel mogelijk schoon te houden zodat remstof niet de kans krijgt om in te bakken tijdens deze temperaturen. Dit kan namelijk ook hier voor permanente schade zorgen. Gebruik voor het schoonmaken een goede velgenreiniger en eventueel een velgenborstel of detailing kwasten. Maak je velgen alleen schoon wanneer deze volledig zijn afgekoeld en niet meer warm zijn. Spoel af met ruim water!

Preventieve oplossing

Je kunt je velgen voorzien van een velgencoating of een velgenwax. Deze zijn vaak beter bestand tegen de hoge temperaturen van de velgen. Je kunt indien gewenst ook gewoon een spray wax of coating gebruiken om de velgen snel een beschermlaag te geven. Alles is beter dan niets beschermen.

Problemen met vlekken in het interieur en bekleding

Wanneer je op vakantie gaat, wordt er vaak ook wel even gegeten of gedronken in de auto. Ook ik laat de principes van niet eten in de auto wat meer los tijdens de vakantie met alle risico’s van het morsen van eten of drinken.

Ook hier is de noodzaak dit zo snel mogelijk te verwijderen om blijvende vlekken zoveel mogelijk te voorkomen.

Oplossing

Voor het reinigen van het interieur kun je gebruik maken van een interieur cleaner, een all-purpose cleaner of een all-in-one interieur detailer. Deze producten werken het beste met een klein interieur borsteltje en een microvezeldoek. Uiteraard kunnen dit soort producten niet ontbreken tijdens een vakantie.

Preventieve oplossing

Om dit vooraf zoveel mogelijk te voorkomen, kun je ervoor kiezen om de stoffen of lederen delen te voorzien van een coating. Vaak dien je wel het oppervlak te reinigen, maar een fabric coating breng je redelijk makkelijk aan door een paar sprays en vaak zijn de kosten ook niet hoog, want een fabric care van 150 ml heb je al onder de 20 euro. En je hebt er echt heel veel plezier van!

De kunststof delen kun je vaak beschermen met een interieur dressing zodat deze beter beschermd zijn tegen UV, stof en vervuiling.

Nare geurtjes in de auto

Tijdens lange ritten met een auto vol mensen die eten, drinken en gewoon ruiken naar zweet, kan de auto van binnen behoorlijk gaan ruiken. Geurtjes ontstaan door slechte bacteriën die je uiteindelijk gaat ruiken. Dit kun je oplossen door een odourizer te gebruiken welke slechte bacteriën doodt en de auto weer lekker fris laat ruiken.

Autoruiten aan de binnenkant

Tijdens een vakantie worden de autoruiten aan de binnenkant ook sneller vervuild omdat je veel langer in de auto zit dan normaal. Dit kan voor slecht zicht zorgen. Zorg er dan ook voor dat je altijd een goede microvezeldoek bij je hebt om dit direct te verhelpen, maar het is idealer om hier even snel een ruitenreiniger voor te gebruiken.

 

Tot slot

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je auto goed beschermd is tijdens de vakantie zodat je niet na je vakantie met meer schade aan je auto thuiskomt dan waarmee je bent vertrokken. Gebeuren er tijdens de vakantie toch van die kleine ongelukjes, zorg er dan wel voor dat je deze direct verhelpt.

Geniet van de vakantie, pas goed op elkaar en rij veilig en schoon ????