Facebook Pixel

Hoe worden Polijstpads gemaakt

Hoe worden Polijstpads gemaakt

Over Polijstpads

Polijstpads wie werkt er niet mee? Iedereen die bekend is met het onderhoud van de gelakte delen van een auto, motor of boot kent de welbekende polijstsponzen vast wel, gemaakt van zacht foam en een klittenband rug die je op een excentrische of roterende polijstmachine plakt.

Voor veel mensen is het gebruik van deze polijstpads de normaalste zaak van de wereld en zullen er niet zo snel bij stil staan hoe de polijstpads nu daadwerkelijk worden gemaakt. Voor diegene die het interessant vinden leggen we hieronder uit hoe polijstpads worden geproduceerd.

Hoe wordt het foam gemaakt?

Heel makkelijk gezegd worden er twee chemicaliën bij elkaar gevoegd die met elkaar reageren waardoor er een soort van schuim ontstaat. Dit proces kan gecontroleerd worden uitgevoerd zodat men de densiteit (hardheid) van de polijstpads kan bepalen, maar ook het aantal cellen die in de pad zitten (open of dichte cel structuur) dit laatste komen we later even op terug.

Nu de lange versie!

Foam wordt natuurlijk niet alleen verwerkt in polijstpads, maar ook onder andere in bedden, matrassen, bankstellen, stoelen, kussens, isolatie, zwemvesten en schoenen. Allemaal wordt het op een vergelijkbare manier geproduceerd, maar hoe?

Het basis materiaal van foam bestaat uit twee chemicaliën namelijk polyol en diisocyanate. Deze twee chemische stoffen meng je dan met water. Als chemische reactie ontstaat er dan een rijzende schuimlaag. Tijdens het proces ontstaan er luchtbellen (cellen) en wordt het zacht en veerkrachtig Uiteindelijk veranderd de vloeibare stof dus in een vaste vorm, foam! 

Door met de ingrediënten te spelen kan men de densiteit en de hardheid van het foam bepalen.  Foam met grotere luchtbellen (open cel) zorgt ervoor dat er meer ruimte is om in te veren, dus wordt een polijstpad veerkrachtiger. Een polijstpad met fijne luchtbellen hebben minder ruimte om in te veren en blijven over het algemeen wat harder.

Foam kan in meerdere soorten en kwaliteiten worden gemaakt het schuim dat vaak voor polijstpads wordt gebruikt is polyurethaanschuim. Deze kwaliteit heeft de juiste eigenschappen wanneer het aankomt op sterkte, densiteit, agressiviteit en hitte bestendigheid.

Foam wordt gemaakt in grote blokken van soms wel tientallen meters lang, vervolgens worden deze op maat gesneden door de producent en ontstaan er vlakke platen waar dan weer polijstpads uit kan worden gestanst.

Velcro polijstpads en de verlijming

Op het moment dat de platen schuim bij de producent aankomen moeten deze worden voorzien van een klittenband laag, ook wel een velcro laag Deze velcro laag bestaat uit hele kleine lusjes die weer in de kleine haakjes van de steunschijf op jouw machine kan worden gehaakt. Hoe het klittenband op de polijstpads wordt gemonteerd leggen we hieronder uit.

Er zijn namelijk twee manieren om klittenband aan het schuim vast te laten hechten, namelijk thermisch als chemisch.


Een thermische hechting is als het ware dat de twee materialen aan elkaar worden gesmolten door hitte. Dit is gangbaar voor veel toepassingen, maar niet voor polijstpads. Polijstpads worden in bijna alle gevallen chemisch verlijmd.


Bij chemisch verlijmen (ook wel reactieve hotmelt verlijming genoemd) wordt het velcro aan de foamplaat vast gelijmd. Eerst wordt de lijm aangebracht, vervolgens gaat de foamplaat met velcro onder een bepaalde temperatuur door een wals heen en wordt het velcro extra aangedrukt. Zodoende creëert men een sterke “backing” die bestand is tegen de chemische polijstmiddelen en de hoge temperaturen waaraan de polijstpads worden blootgesteld.

Stansen en frezen van een polijstpad

Zo nu heb je een beetje een idee hoe foam in de basis wordt gemaakt, maar het is dan nog steeds geen polijstpad. Wanneer de plaat is voorzien van de velcro laag is het tijd voor de volgende stap, namelijk het maken van de polijstpads.

Dit wordt gedaan doormiddel van stansen. Veel detailers en autopoetsers hebben dit vast wel eens zelf gedaan met bijvoorbeeld een holpijpje. Je hebt een polijstpad en daar sla je met een holpijpje mini polijstpadjes uit voor bijvoorbeeld een mini polijstmachine. Goedkoop en effectief!

Productiematig worden er natuurlijk compleet andere machines gebruikt en worden complete platen gestanst doormiddel van stansmessen in verschillende diameters. De polijstpads worden dan machinaal uit een plaat gestanst en zijn dan klaar voor eventueel een verdere bewerking. Je kunt eventueel de polijstpads dan direct gebruiken, maar veel professionele polijsters vinden dit niet prettig werken in verband met de scherpe randen. (vaak zie je gestanste pads in de lokale winkels liggen, je herkent deze aan de scherpe, soms gerafelde randen)

In de professionele markt wil men toch vaak dat de polijstpads goed zijn afgewerkt, om die reden worden de polijstpads vaak nog na-gefreesd. In dit proces wordt de vorm van de pad bepaald. Vaak zie je schuin aflopende polijstpads die men vaak gebruikt voor een dual action polijstmachine, maar je ziet ook wel polijstpads met netjes afgeronde kantjes die dan weer veel gebruikt worden voor de roterende polijstmachine.

Tot slot kan er met een polijstpad frees een patroontje in de pad worden aangebracht. Denk aan een ruitje, honingraat (hexagon) stipjes, of een slangen patroon, alles is mogelijk in zo`n geval.

Polijstpads met een open cel of een gesloten cel structuur

In het begin van deze blog heb je kunnen lezen dat de cel structuur bij het maken van de pad kan worden aangepast in zowel een open cel als wel een gesloten cel. Hieronder leggen we uit wat de belangrijkste kenmerken zijn bij de verschillende cel structuur.

Open cel.
Een open cel geeft al aan dat de cellen meer open staan dan bij bijvoorbeeld een gesloten cel. Dit stukje is vrij logisch. Omdat de cellen van een polijstpad open staan is er meer ruimte voor veerkracht de pad krijgt dan een wat andere hardheid, over het algemeen zijn deze pads wat zachter bij vergelijkbare type schuim.

Daarnaast zorgen de cellen ervoor dat de pad goed kan ventileren en koelen, het zorgt dus ook voor hitte afvoer en daarom is een cel met een open cel vaak beter voor een Dual Action Polijstmachine.

Gesloten cel
Een polijstpad met een gesloten cel structuur is de pad vaak wat harder in densiteit dan bij dezelfde type schuim. Deze polijstpad ventileert niet en blijft harder bij het polijsten. Dit soort polijstpads wordt vaker gebruikt bij een roterende polijstmachine.

Onderlinge verschillen tussen polijstpads in kleuren en landen

Vooral online kom je de wereld aan polijstpads tegen. In verschillende kleuren, verschillende hardheden, verschillende patroontjes, verschillende merken uit verschillende landen. Maar wat is nou het verschil tussen de ene kleur en de andere kleur?

Deze vraag is niet te beantwoorden, door de enorme diversiteit aan kleuren schuim kun je deze vraag eigenlijk niet beantwoorden. Er zijn bijvoorbeeld merken die een rode polijstpad gebruiken als aller eerste stap in het voor polijsten van de lak. Deze pad haalt dus zware krassen en lakdefecten weg.

Maar er zijn ook merken die een rode polijstpad gebruiken als aller laatste ultra finish stap voor het aanbrengen van bijvoorbeeld een wax.

Over het algemeen kun je bij ieder merk wel terecht voor polijstpads van de begin tot eindfase in het polijstproces. Wil je weten welke polijstpads je moet gebruiken voor welke toepassing? Lees dan onze blog over “welke polijstpads heb ik nodig” ?

Het is daarom raadzaam om per merk goed te bekijken welke kleurcodering deze hanteert.

Het onderlinge prijsverschil tussen polijstpads?
Dit is een vraag die wij regelmatig krijgen; “ ik kan bij de winkel om de hoek polijstpads krijgen voor een paar euro, waarom zijn jullie polijstpads  duurder? “

Hier kunnen we vrij duidelijk in zijn, kwaliteit! Bij goedkopere polijstpads lever je altijd ergens iets in. Vaak is het op de kwaliteit van het foam, de manier van produceren, en het hechtingsproces van het velcro. In heel veel gevallen gaat dit ten koste van de levensduur van de polijstpad

Veel gestelde vragen over polijstpads

Nu weet je een beetje hoe een polijstpad wordt geproduceerd en wat de belangrijkste verschillen zijn in polijstpads, maar wat moet je juist niet doen met een polijstpad en wat juist wel? In onze blog "do en dont`s Polijstpads" vertellen wij hier meer over.

Private label of Custom made polijstpads

Bij ons heb je de mogelijkheid om polijstpads naar eigen smaak te “ontwikkelen/produceren” Je hebt de keuze uit veel verschillende hardheden, vormen en patronen. Wil je bijvoorbeeld een harde polijstpad voor je roterende polijstmachine met een patroontje erin? Wij kunnen dit voor jou maken!

Wil je zelf een eigen lijn/merk/label polijstpads op de markt brengen? Ook dan kun je bij Polijstweb terecht. We bieden diverse mogelijkheden voor private label klanten. Alle kleuren, vormen en patronen zijn mogelijk. Dit kunnen we leveren in zowel bulk verpakt als netjes verpakt in een zakje of doosje. Ook hebben we de mogelijkheid om jouw logo op het velcro te bedrukken

Dus wanneer je opzoek bent naar een specifieke eigen polijstpad voor jouw poetsbedrijf, winkel of merk, neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

 

Polijstpads bij Polijstweb

Zo! We hopen dat je nu iets meer te weten bent gekomen over de polijstpads. Je weet hoe ze worden gemaakt, wat de verschillen zijn onderling, waar je op moet letten bij het gebruik van een polijstpad, en wat de meest voorkomende problemen zijn.

De polijstpads die wij bij Polijstweb verkopen zijn in onze ogen absoluut de betere polijstpads die momenteel op de markt te verkrijgen zijn. Merken zoals Moore en Monkey hebben een lange testfase gehad en zijn uitgezet bij meerder professionele poetsbedrijven om te testen voordat deze bij ons in het assortiment kwamen. Beide merken hebben deze test ruimschoots gehaald met 0% afkeur. Beide merken hebben een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding zodat je maximaal kunt polijsten tegen een minimale prijs.

 

Heb je verder nog vragen over polijstpads? Of wil je polijstpads bestellen? Kijk dan snel ons complete assortiment polijstpads of neem contact op met ons voor al de vragen over polijstpads!

 

Aanvullende informatie bronnen:

Youtube: Klokhuis “hoe wordt schuim gemaakt”



Deze producten zijn wellicht interessant voor u